Banner

 

 

Studeren als volwassene

 

Om op de hoogte te blijven van de veranderingen in technieken en regels op mijn vakgebied volg ik al jarenlang diverse cursussen. De derde cursus van Drupal webdesign loopt binnenkort ten einde en zodoende ben ik nu druk bezig met studeren om mijn eindopdracht op tijd klaar te hebben. 

Bijblijven

Behalve dat het erg leuk is om te leren, is het ook belangrijk om bij te blijven in je vak. De wereld om ons heen verandert: nieuwe technieken, digitalisering, nieuwe apparaten en/of machines, andere manieren van werken. De specifieke kennis kan dan niet achterblijven.

Studietijd maken

Wanneer je op volwassen leeftijd het besluit neemt om nog een opleiding  of cursus te gaan volgen, heb je met hele andere omstandigheden te maken dan als jonge student. Je hebt een leven opgebouwd met verplichtingen en vaste gewoontes. Hoe deel je de dag en week zo in, dat je voldoende tijd over houdt om te studeren? Hoe ga je deze nieuwe tijdsbesteding combineren met je partner, kinderen, baan, hobby’s en sociaal leven?

Motivatie

Op volwassen leeftijd een studie of cursus gaan volgen heeft het grote voordeel dat je super gemotiveerd bent. Een reden om te gaan studeren kan bijvoorbeeld zijn om je verder te ontwikkelen of om bij te blijven. Je neemt bewuster de keuze waarom en welke studie te volgen. Waardoor je met veel plezier en met succes zal studeren.

Studeren is van elke leeftijd

Naarmate je ouder wordt zal het moeilijker zijn om uit je hoofd te leren of je kunt je niet meer zo goed concentreren. Maar door je levens- en werkervaring zul je beter in staat zijn om verbanden te leggen tussen theorie en praktijk, de grote lijnen zien en echt te begrijpen waar het om gaat. Mensen die op volwassen leeftijd weer gaan studeren kunnen de theoretische kennis die ze opdoen direct vertalen naar de praktijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet meer zou kunnen studeren zoals vroeger.

Het is mogelijk om op elke leeftijd je studievaardigheden nog eens op te halen, te oefenen en te verbeteren. Zorg dat je de opgedane kennis ook in de praktijk brengt. Regelmatig herhalen is namelijk van belang om de nieuw geleerde informatie niet te vergeten

 

Ik ben niet van de tegeltjeswijsheden, maar deze vind ik voor dit artikel wel erg toepasselijk.  

tegeltjetegel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de vele TIPS én 
de digitale informatie ontvangen van DAG ? 
laat uw e-mailadres achter 
en 
ontvang de eerstvolgende e-Zine VooralleDAG