Banner

 

 

Is het nu spam of scam? Of …..?

 

We zijn tegenwoordig veel vaker online te vinden. Niet alleen achter de pc, maar steeds vaker ben je ook met je smartphone actief op internet. Maar niet alleen wij, ook de cybercriminelen of hackers zoeken allerlei wegen om gegevens te ontfutselen, of vanuit hun ideologie een website te kraken.

Maar wat is eigenlijk de betekenis van al die kreten die we steeds vaker aan ons voorbij zien en horen komen? Ik ga er niet al te diep op in, maar zal het even in het kort omschrijven.

 

spam

 

 

 

Het is niet altijd zo mooi, of juist zo eng, als wat je in eerste instantie denkt. 

Afbeelding Matt Lemmon: "Holy crud! Look at the size of this thing!! It's enormous! It looks like a normal grasshopper crawled through some radioactive ooze, and became a Teenage Mutant Ninja Grasshopper! Just look at the size of this freaking grasshopper." 

 

 

Spam

Spam is een bericht (meestal reclame) dat consumenten of bedrijven ongevraagd ontvangen via e-mail, social media of telefoon. Omdat het Internet zo'n eenvoudig en goedkoop medium is, worden zulke berichten vaak naar duizenden adressen tegelijk verstuurd. In Nederland is dit verboden wanneer de ontvanger hier geen toestemming voor heeft gegeven.

 

Hoax

Een Hoax is een verzonnen probleem waarbij men meestal e-mail of social media als Facebook en Twitter gebruikt om dit probleem te verspreiden. Bijna altijd vraagt men het bericht te re-tweeten, te delen of door te mailen naar zoveel mogelijk bekenden. Het doel is om zoveel mogelijk data te genereren en servers plat te leggen.

 

Scam

Scam is oplichting. Vaak proberen scammers per e-mail mensen op te lichten. Ze sturen een list verpakt in een mooi verhaal, waarbij ze inspelen op de wens van mensen om op een gemakkelijke manier veel geld te verdienen en om snel rijk te worden. Zo kom je ook op Facebook met regelmaat valse Like&Win acties tegen. (Winnen? Ho maar!)

 

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen online ‘vissen’ naar je persoonlijke (bank)gegevens of kwaadaardige software installeren op je computer. Je ontvangt een sms, e-mail of internetlink die afkomstig lijkt te zijn van bijvoorbeeld PostNL of een ander bekend bedrijf. 

Vervolgens word je gevraagd om in te loggen of om je persoonlijke gegevens te controleren; bijvoorbeeld je bankrekeningnummer, pincode, BSN of creditcardgegevens. Er kan ook direct een klein programma (Trojaans paard) of virus geïnstalleerd worden die actief naar persoonsgegevens zoekt en deze naar de fraudeur verstuurt. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. Ook kan het virus (bestanden op) een computer blokkeren. Om de computer te herstellen, word je dwingend gevraagd geld te betalen aan de fraudeurs.

 

Virus

Een programma dat ervoor zorgt dat, als het wordt opgestart, een systeem besmet raakt. De gevolgen hoeven niet altijd desastreus te zijn, maar in veel gevallen is dat wél het geval. Vaak heeft dit tot gevolg dat een systeem opnieuw geïnstalleerd moet worden. Virussen kun je per e-mail, via chat programma’s en uitwisseldiensten ontvangen of zelf downloaden van een website! Ze kunnen ook verborgen zitten in (spel)programma’s.

(Een Worm en de Trojan Horse zijn enkele bekende soorten van virussen)

 

Cybercrime

Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. Je hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software.

 

En dan heb je nog

  • fraude,
  • oplichting,
  • misleiding,
  • omkoping,
  • kettingbrief,
  • piramidespel,
  • splog

Voor alles geldt dat je voorzichtig moet zijn met wat je opent en deelt. En zorg dat je computer goed beveiligd is tegen al die ongein.
Twijfel je over een binnen gekomen e-mail, zoek dan eerst op Google of je er informatie over kunt vinden.

De Hoax-Wijzer is een website waar je veel informatie kunt vinden over hoaxen en virussen.

 

 

 


 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de vele TIPS én 
de digitale informatie ontvangen van DAG ? 
laat uw e-mailadres achter 
en 
ontvang de eerstvolgende e-Zine VooralleDAG