Banner

 

 

Lichaamsdelen uit de 3D printer

2014-06-11 

 

 

Artsen jubelen. In het UMC werd een volledige schedel vervangen door een exemplaar uit de 3D-pinter. Hoe zit dat met andere lichaamsdelen? Hoe ver zijn we al? Een lijstje van zeven lichaamsdelen die artsen nu al (of bijna) kunnen vervangen.

  1. Oren. Namaakoren zien er vaak nep uit en worden gemaakt met kraakbeen uit de ribben, wat een nogal pijnlijke procedure schijnt te zijn. Biomedici van Cornell University printten vorig jaar 3D-oren die er natuurlijk uitzien én die ook nog eens goed functioneren. 
  2. Tanden, kronen, bruggen en allerlei andere kunstgrepen om je gebit bij elkaar te houden worden al in 3D geprint en gebruikt door tandartsen. Een kleine camera maakt eerst een scan van je gebit. Die wordt naar een printer verzonden en na een paar uur is je tand klaar.
  3. Kaak. Een 83-jarige vrouw was in juni 2011 de eerste persoon ter wereld die een 3D geprinte kaak kreeg. Hij werd gemaakt van titanium en kunstmatig bot. De operatie vond plaats in Nederland.
  4. Protheses. Als je je kunstbeen of -arm wat gewoontjes vindt, dan kun je hem pimpen. Je laat hem inscannen voor de juiste maat en kiest vervolgens een gezellig patroon, de perfecte vorm en het juiste materiaal. Je moet er wel voor naar San Fransisco.
  5. Nieren. De Amerikaan Anthony Atala geeft presentaties waarin hij een nepnier print. Helaas is het orgaan onbruikbaar voor mensen omdat het alleen uit kunststof bestaat. 'Het is alsof je een taart bakt', zegt Atala over het productieproces waarin hij net als bij een taart allerlei ingredienten bij elkaar gooit en na even wachten een mooi product in handen heeft.
  6. Lever. Onderzoekers van het Amerikaanse instituut MIT hebben in 2012 een synthetische lever geprint. Ze maakten eerst een netwerk van bloedvaten en creëerden er daarna levercellen omheen. Of het orgaan ook echt werkt is nog maar de vraag. De lever is nog niet bij een dier geïmplanteerd, laat staan bij een mens.
  7. Kraakbeen. In 2013 kregen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht twee miljoen euro om kraakbeenimplantaten te maken met een 3D-printer. Het geprinte kraakbeen moet op den duur bijvoorbeeld de kunstknie vervangen.

Artikel gelezen op Quest.nl

 

 

 


 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de vele TIPS én 
de digitale informatie ontvangen van DAG ? 
laat uw e-mailadres achter 
en 
ontvang de eerstvolgende e-Zine VooralleDAG