Banner

 

 

Flink besparen door lettertype te wijzigen

2014-07-11 

 

Een pientere leerling uit de staat Pennsylvania zou de Amerikaanse overheid honderden miljoenen dollars kunnen besparen. Na onderzoek voor een wetenschapsproject voor school stelde de jongen namelijk vast dat jaarlijks bijna 400 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 290 miljoen euro) uitgespaard kan worden door simpelweg een ander lettertype te gebruiken.

Suvir Mirchandani kwam op het idee voor zijn wetenschapsproject toen hij opmerkte hoeveel papier de school dagelijks uitdeelt. Aanvankelijk was het project kleinschalig en enkel bedoeld te onderzoeken hoe de school kosten kon drukken en verspilling kon vermijden. Hoewel iedereen probeert papier te recycleren en zoveel mogelijk dubbelzijdig te printen, is er weinig onderzoek naar hoe je het gebruik van inkt kan verminderen. 

Om erachter te komen hoe de school minder inkt zou kunnen gebruiken bekeek Mirchandani de prijs van inkt en hoeveel documenten er jaarlijks geprint worden op school. Hij verzamelde vervolgens enkele voorbeelden van uitgedeelde documenten en keek daarbij naar de meest voorkomende letters (e, t, a, o en r). Vervolgens onderzocht hij hoeveel inkt deze letters verbruiken bij vier populaire lettertypes. Hij gebruikte daarvoor speciale software. 

Hij toetste zijn resultaten door enkele voorbeeldbrieven uit te printen in de verschillende lettertypes en deze te wegen, alvorens te besluiten dat Garamond het meest zuinige lettertype is. De tiener berekende dat indien zijn schooldistrict zou overschakelen naar dit lettertype het jaarlijks tot 21.000 dollar of 24 procent zou kunnen uitsparen. Op grote schaal
Het idee om dit ook voor de overheid toe te passen kwam van een wetenschappelijk tijdschrift opgericht door afgestudeerden van de Harvard-universiteit. Sarah Fankhauser, een van de oprichters van de Journal for Emerging Investigators, zei: "We waren erg onder de indruk. We konden duidelijk de toepasbaarheid van Suvirs onderzoek zien". 

De Amerikaanse overheid heeft jaarlijks ongeveer 1,8 miljard dollar aan printkosten. De administratieve diensten spenderen jaarlijks 467 miljoen dollar aan inkt, en Suvir besloot dat wanneer de federale overheid overschakelt naar het lettertype Garamond het 136 miljoen dollar per jaar zou kunnen besparen. Als ook de overheden van de verschillende staten zouden overschakelen, kan een extra 234 miljoen dollar uitgespaard worden, waardoor het totaal op 370 miljoen dollar komt. 

Gary Somerset, van de Government Printing Office, beschreef het onderzoek als "opmerkelijk" tegenover CNN, maar benadrukte dat de overheid meer gefocust is op het digitaliseren dan het veranderen van lettertype.

 

Artikel gelezen op HLN.be

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

 

 


 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de vele TIPS én 
de digitale informatie ontvangen van DAG ? 
laat uw e-mailadres achter 
en 
ontvang de eerstvolgende e-Zine VooralleDAG