Banner

 

 

Auteursrecht en social media

2014-08-12

 

Met het surfen op internet zag ik enkele leuke artikelen en heb ik deze 1:1 gekopieerd en geplakt op deze website. En daarna ben ik aan het bedenken gegaan, of dit wel is toegestaan.  Ik ga tenslotte met foto's en tekst van een andere fotograaf en schrijver aan de haal. Verkeerde volgorde, maar het kwaad was al geschied. Maar hoe zit het eigenlijk op social media, maar ook op het grote internet, met het auteursrecht? 

Auteursrecht en social media

Ik heb netjes aan de betreffende auteurs toestemming gevraagd. en heb uiteindelijk dus wel het een en ander moeten aanpassen. Opeens ben ik zelf tekstschrijver, dat is het moeilijkste gedeelte. Ik verontschuldig me bij deze voor onjuist gekozen woorden en niet correcte zinsbouw. En de foto's komen via Photosynthese, (Free)Stockburo's of ik ga zelf aan de slag met de camera. En aan die foto's hangt dan weer een copyright. 

 

Auteursrecht

Wie auteursrecht heeft op een werk beschikt over twee exclusieve rechten: het alleenrecht om het beschermde werk openbaar te maken en het alleenrecht om het te verveelvoudigen. Openbaar maken is bijvoorbeeld het plaatsen van een foto op een website. Verveelvoudigen is bijvoorbeeld het kopiëren van een boek. Dat betekent dus dat ieder ander dan de auteursrechthebbende toestemming van rechthebbenden nodig heeft om het werk te gaan openbaar maken en/of verveelvoudigen

Charlotte's law kan je hierover meer vertellen. 

 

En portretrecht dan?

Wie op een foto afgebeeld staat, heeft in bepaalde gevallen een zogenaamd portretrecht. Dat houdt in dat de foto niet mag worden gepubliceerd zonder de toestemming van degene die op de foto staat. 
Het portretrecht geldt ook voor andere soorten afbeeldingen, zoals tekeningen en schilderijen.

En nog veel meer kun je lezen op Auteursrecht.nl

 

Auteursrecht en social media?

Omdat jij de rechthebbende bent van de tekst en foto's moet jij een licentie geven aan de ander, in dit geval Facebook, Twiiter, LinkedIn. Google+ en Pinterest, om deze te gebruiken binnen de muren van hun website. Op het moment dat je een account aanmaakt en accoord bent gegaan met de voorwaarden, heb je hoogstwaarschijnlijk hier een accoord voor gegeven. 

Anders gezegd: wanneer jij iets van jezelf op social media plaatst, dan geef je toestemming aan anderen om dat te gebruiken binnen hetzelfde netwerk. Zo mag je geen foto van Pinterest afhalen en in Facebook zetten, dit is een ander netwerk.

Anderzijds kun je ook je voordeel eruit halen, weet wat je in social-media-land naar buiten brengt. En je krijgt er mooie vriendschappen en relaties voor terug. Het is tenslotte allemaal bedoeld om leuke en interessante dingen met elkaar te delen. 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

 

 


 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de vele TIPS én 
de digitale informatie ontvangen van DAG ? 
laat uw e-mailadres achter 
en 
ontvang de eerstvolgende e-Zine VooralleDAG